Pasak Arnoldo Lukošiaus, „Tele2“ Inovacijų eksperto brūkšninių kodų technologija greitai tapo būdu efektyviai valdyti prekių srautus, o dabar suteikia dar daugiau galimybių gyventi išmaniau.

Sėkmei prireikė laiko


Brūkšninis kodas – simbolis, kurį galima rasti beveik ant kiekvieno įsigyjamo produkto. Per kelis dešimtmečius sukurta brūkšninių kodų technologija nuo paprasto inventoriaus valdymo sprendimo virto pasauliniu standartu, atliekančiu svarbų vaidmenį tiekimo grandinėse, mažmeninėje prekyboje ir įvairiose pramonės šakose“, – sako A. Lukošius.

Pirmąjį patentą sistemai, kurioje duomenims atvaizduoti naudojami koduoti raštai, 1949 m. pateikė Normanas Josephas Woodlandas ir Bernardas Silveris. Jų išradimu siekta automatizuoti kasos procesą prekybos centruose ir patenkinti didėjantį greitesnio bei tikslesnio atsargų valdymo poreikį.

Tačiau pirmoji komerciškai sėkminga brūkšninių kodų sistema atsirado tik XX a. septintajame dešimtmetyje. George‘o Laurerio išrastas universalusis produkto kodas („UPC“) buvo pristatytas 1974 m. ir debiutavo Trojos (Ohajo valstija) prekybos centre. Pirmuoju produktu, nuskaitytu naudojant brūkšninį kodą, tapo kramtomosios gumos „Wrigley's“ pakuotė.

Asociatyvi nuotrauka

Įvairioms industrijoms ir panaudojimams buvo sukurti įvairūs brūkšninių kodų tipai ir standartai. Labiausiai paplitusios brūkšninių kodų simbolikos yra „UPC“, „128“ kodas, „39“ kodas ir „QR“ kodai, kurių kiekvienas naudojamas tam tikriems tikslams – nuo mažmeninės prekybos iki logistikos ir sveikatos priežiūros.

„Standartizuotų brūkšninių kodų priėmimas palengvino darbo efektyvumą ir užtikrino sklandų informacijos srautą įvairiose sistemose. Ši sąveika tapo labai svarbi, nes įmonės plėtėsi pasauliniu mastu, o tai leido efektyviai sekti ir valdyti produktus globalioje rinkoje“, – tikina A. Lukošius.

Pažanga nesustoja


XX a. pabaigoje ir XXI a. brūkšninių kodų technologija labai patobulėjo. Pradėjus naudoti dvimačius (2D) brūkšninius kodus, pavyzdžiui, „QR“ kodus, buvo galima saugoti daugiau duomenų mažesnėje erdvėje, todėl atsirado naujų galimybių taikyti kodus ne tik tradicinėje mažmeninėje prekyboje.

„Mobiliosios technologijos atliko esminį vaidmenį integruojant brūkšninius kodus į kasdienį gyvenimą. Išmanieji telefonai su kameromis tapo galingais brūkšninių kodų nuskaitymo įrankiais, leidžiančiais vartotojams gauti informaciją, palyginti kainas ir net pirkti tiesiai iš savo mobiliųjų įrenginių“, – pastebi ekspertas.

Arnoldas Lukošius

Anot jo, brūkšninių kodų technologija išlieka neatsiejama pasaulinės prekybos dalimi – pagerina tiekimo grandinės valdymą, atsargų kontrolę ir klientų patirtį. Nuo sveikatos priežiūros iki gamybos pramonės – pakaitalo kol kas neturinti brūkšninių kodų technologija padidina efektyvumą ir sumažina klaidų skaičių.

„Žvelgiant į ateitį, brūkšninių kodų technologijos teikia įdomių galimybių. Plintant daiktų interneto technologijoms („IoT“), brūkšniniai kodai atliks lemiamą vaidmenį sujungiant fizinį ir skaitmeninį pasaulius. Tikėtina, kad patobulintos saugumo funkcijos, stebėjimas realiuoju laiku ir padidinta duomenų talpa nulems tolesnę brūkšninių kodų technologijos pažangą“, – sako A. Lukošius.