Pastaruoju metu „Messenger“ naudotojai susiduria su naujove – pokalbio lange matomas pranešimas „Messages are missing. Sync now“ (liet. „Trūksta žinučių. Sinchronizuokite dabar“), o paspaudus ant jo, prašoma įvesti susikurtą arba vienkartinį PIN kodą, kad būtų sinchronizuota pokalbių istorija.

„Messenger“ praneša: „Saugumo sumetimais pokalbių istorija nebebus automatiškai rodoma naujuose prietaisuose.“ Pasirinkus neįvesti PIN kodo, naudojamame prietaise nematysite visos savo pokalbių istorijos, o naujai išsiųstos ar gautos žinutės gali būti neįkeliamos kituose naujuose prietaisuose.

„Messenger“ naujovė

Arnoldas Lukošius, „Tele2“ Inovacijų ekspertas, teigia, kad šešių skaitmenų kodas yra dalis naujos pilno pokalbių šifravimo (angl. end-to-end encryption, E2EE) sistemos, kurią diegia „Meta“.

„Taip šifruotą informaciją gali perskaityti tik tie, kas ją siunčia, ir tie, kam ji skirta, jei kažkas ją perims siuntimo metu ar pagrobs iš „Facebook“ serverių, perskaityti negalės. Taigi, tai tiesiog dar vienas apsaugos barjeras, kad jūsų asmeniniai pokalbiai ir liktų asmeniniais“, – komentuoja jis.

Kaip priduria technologijų ekspertas Lukas Keraitis, tai yra svarbus atnaujinimas, nes tokie susirašinėjimai yra saugesni nei įprasti.

Lukas Keraitis

„Praktiškai tai reiškia, kad žinutės yra šifruojamos išsiuntimo metu ir iššifruojamos tik gavėjo įrenginyje. Svarbu paminėti, kad tokiu atveju žinučių negali perskaityti ir patys platformos savininkai, pavyzdžiui, „Messenger“ valdanti „Meta“, – pastebi jis.

A. Lukošius pabrėžia, kad tam, jog susirašinėjimai liktų saugūs ir galėtumėte juos atkurti su PIN kodu, reikia įsitikinti, kad įjungta saugi „Messenger“ saugykla (angl. „Secure storage“).

„Tai galima padaryti „Facebook“ programėlėje paspaudus „Meniu“, pasirinkus „Nustatymai“, ten – „Paskyrų centras“, tada „Slaptažodžiai ir sauga“ ir pačioje apačioje „Saugi saugykla“. Atsivėrė langas, kur galima nelaukus prašymo susikurti savo PIN kodą, generuoti 40 simbolių kodą, įjungti ir išjungti „saugią saugyklą“, – pataria pašnekovas.

Arnoldas Lukošius

L. Keraitis atkreipia dėmesį, kad papildomai rūpintis saugumu turėtų ne tik programėlių kūrėjai, tačiau ir naudotojai.

„Kiekvienas galime susikurti stiprius slaptažodžius, įsidiegti dviejų veiksnių autentifikavimą, reguliariai atnaujinti programinę įrangą, būti atsargūs su nežinomais pranešimais ar nuorodomis ir vengti be reikalo dalintis asmenine informacija internete“, – pataria jis.